8 Tips tegen overprikkeling tijdens Kerst

Naomi Hoogenboom
  | 
18 december 2023

Geschatte leestijd: 3 minuten

De feestdagen zijn een tijd van vreugde, samenzijn en viering. Toch kan de drukte en de overdaad aan prikkels tijdens Kerst voor sommige mensen overweldigend zijn. Ik weet hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen, vooral tijdens deze feestelijke periode. In dit blogbericht deel ik waardevolle tips om overprikkeling tijdens Kerst te verminderen, zodat je kunt genieten van de festiviteiten zonder stress.

1. Plan momenten van rust in

Een drukke kerstperiode kan ervoor zorgen dat je je overweldigd voelt. Plan bewust momenten van rust in je schema. Neem bijvoorbeeld korte pauzes tussen sociale activiteiten of creëer een stille plek waar je je even kunt terugtrekken. Gebruik deze momenten om op adem te komen en jezelf te centreren.

2. Communiceer je grenzen

Wees niet bang om je grenzen duidelijk te communiceren naar vrienden en familie. Als je bijvoorbeeld merkt dat een bepaalde activiteit te veel voor je is, wees dan eerlijk hierover. Mensen die om je geven, zullen begrip tonen en je ruimte geven.

3. Maak een realistisch schema

Voorkom overbelasting door een realistisch feestdagenschema te maken. Bedenk welke activiteiten echt belangrijk voor je zijn en focus je daarop. Het is niet nodig om aan alle festiviteiten deel te nemen. Kies bewust waar je energie aan wilt besteden.

4. Gebruik zintuiglijke hulpmiddelen

Als zintuiglijke prikkels een uitdaging vormen, overweeg dan het gebruik van hulpmiddelen zoals ruisonderdrukkende koptelefoons of een zachte sjaal om je nek. Deze hulpmiddelen kunnen helpen om de hoeveelheid prikkels te verminderen en je comfortabeler te voelen in drukke omgevingen.

5. Focus op mindfulness en ademhaling

Integreer mindfulness en ademhalingsoefeningen in je dagelijkse routine. Neem regelmatig de tijd om diep adem te halen en je bewust te worden van het huidige moment. Dit kan je helpen om stress te verminderen en meer in contact te komen met je eigen gevoelens.

6. Kies gezonde voeding

Voeding speelt een grote rol in hoe we ons voelen. Vermijd overmatig gebruik van suiker en cafeïne, omdat deze stoffen de nervositeit kunnen versterken. Kies in plaats daarvan voor gezonde, evenwichtige maaltijden en drink voldoende water om je lichaam te ondersteunen.

7. Creëer een ontspannen Kerstomgeving

Maak je huis tot een oase van rust door kaarsen aan te steken, rustgevende muziek te spelen en zachte verlichting te gebruiken. Een kalme omgeving kan bijdragen aan het verminderen van overprikkeling en het creëren van een ontspannen sfeer.

8. Reflecteer en stel doelen voor het nieuwe jaar

Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en stel doelen voor het nieuwe jaar. Door jezelf bewust te worden van je prestaties en plannen te maken voor de toekomst, kun je een gevoel van controle en welzijn creëren.

Door deze tips in overweging te nemen, hoop ik dat je de kerstperiode kunt ervaren als een tijd van vreugde en verbondenheid, zonder overweldigd te raken door overprikkeling. Geniet van de magie van Kerst en geef jezelf de ruimte om op een gezonde manier deel te nemen aan de festiviteiten.

Artikel uit de categorie:
Mentale gezondheid

0 Reacties op "8 Tips tegen overprikkeling tijdens Kerst"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Private Balance coaching - Powered by Maatos