Vaginisme is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door onvrijwillige samentrekkingen van de spieren rondom de vagina. Deze samentrekkingen kunnen het inbrengen van een tampon, vinger, penis of ander object in de vagina bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Het is belangrijk om te begrijpen dat vaginisme geen bewuste handeling is, maar eerder een reflexmatige reactie van het lichaam.

Oorzaken

Vaginisme kan zowel fysieke als psychologische oorzaken hebben. Bij sommige vrouwen is de oorzaak puur fysiek, zoals een infectie, letsel of aangeboren afwijkingen. In andere gevallen kunnen psychologische factoren, zoals angst, stress, een geschiedenis van seksueel misbruik of negatieve ervaringen met seksualiteit, bijdragen aan het ontstaan van vaginisme. Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel, waarbij de angst voor pijn of het mislukken van penetratie leidt tot nog meer spanning en samentrekking van de spieren.

Symptomen

De symptomen van vaginisme kunnen variëren in ernst. Sommige vrouwen ervaren milde pijn of ongemak bij pogingen tot penetratie, terwijl anderen volledig onvermogen hebben om iets in de vagina in te brengen. Het kan ook leiden tot emotionele stress, frustratie, schaamte en problemen binnen intieme relaties.

Behandeling

Gelukkig is vaginisme een aandoening die behandeld kan worden. De behandeling richt zich op zowel de fysieke als de psychologische aspecten van de aandoening. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het werken aan het ontspannen van de bekkenbodemspieren en het opbouwen van vertrouwen in het eigen lichaam. Fysieke therapie, zoals bekkenbodemfysiotherapie, kan hierbij helpen.

Hulp inschakelen

Daarnaast kan het nodig zijn om samen te werken met een seksuoloog of coach om eventuele onderliggende psychologische oorzaken aan te pakken. Dit kan onder andere bestaan uit het verkennen van seksuele attitudes, het verminderen van angst en het ontwikkelen van gezonde seksuele gewoonten en communicatie binnen relaties.

Het is belangrijk om te weten dat het proces van behandeling van vaginisme vaak tijd en geduld vereist. Elke vrouw is uniek en de behandeling kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden. Met de juiste ondersteuning en begeleiding kunnen de meeste vrouwen met vaginisme uiteindelijk positieve veranderingen ervaren en een bevredigend seksueel leven bereiken.