Home » Blog » Seksuele gezondheid » Vaginisme: Oorzaak, behandeling en tips
sinaasappel, twee vingers, vaginisme, vagina

Vaginisme: Oorzaak, behandeling en tips

door | 6 jun, 2023 | Seksuele gezondheid

Vaginisme is een veelvoorkomende seksuele aandoening die invloed kan hebben op het seksleven en de intimiteit van vrouwen. In dit artikel zal ik dieper ingaan op vaginisme en bespreken wat het is, hoe het kan worden behandeld en welke stappen kunnen worden genomen om ermee om te gaan. Ik zal ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden over dit onderwerp.

Wat is vaginisme?

Vaginisme is een aandoening waarbij de spieren rondom de vagina onvrijwillig samentrekken, waardoor penetratie en geslachtsgemeenschap pijnlijk of onmogelijk kunnen zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, frustratie en verminderd seksueel verlangen bij de betrokken persoon. Vaginisme kan zowel fysieke als psychologische oorzaken hebben, zoals eerdere traumatische ervaringen, angst voor pijn, onvoldoende opwinding of spanning in de bekkenbodemspieren.

Behandeling

Gelukkig is vaginisme goed te behandelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de behandeling afhankelijk is van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Een behandeling bij bijvoorbeeld een gynaecoloog, fysiotherapeut, psycholoog of coach kan de ongemakken die je ervaart verminderen. De behandeling kan bestaan uit verschillende elementen, zoals gesprekstherapie, bekkenbodemfysiotherapie, ontspanningsoefeningen en soms het gebruik van dilators om de vagina geleidelijk te laten wennen aan penetratie.

Leven met vaginisme

Leven met vaginisme kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat er ondersteuning beschikbaar is. Communicatie met een partner is essentieel, omdat begrip en geduld cruciaal zijn in dit proces. Het kan nuttig zijn om openlijk over de aandoening te praten en deel te nemen aan seksuele activiteiten die geen penetratie vereisen. Het leren omgaan met vaginisme kan tijd kosten, maar met de juiste behandeling en ondersteuning kan het seksuele plezier en de intimiteit hersteld worden.

 

Veelgestelde vragen over vaginisme:

Wat zijn de symptomen van vaginisme?

  • Onvrijwillige samentrekking van de bekkenbodemspieren
  • Pijn of ongemak bij penetratie
  • Angst of spanning rondom seksuele activiteit

Kan vaginisme volledig worden genezen?

  • Ja, met de juiste behandeling en ondersteuning is het mogelijk om vaginisme te overwinnen en weer een bevredigend seksleven te hebben.

Moet ik een specialist raadplegen als ik denk dat ik vaginisme heb?

  • Ja, het is raadzaam om een afspraak te maken met een gynaecoloog of seksuoloog die ervaring heeft met het behandelen van vaginisme.

Is vaginisme een veelvoorkomende aandoening?

  • Ja, vaginisme komt vaker voor dan je misschien denkt. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is.

Kan vaginisme worden veroorzaakt door psychologische factoren?

  • Ja, psychologische factoren zoals angst, stress of eerdere traumatische ervaringen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van vaginisme.

 

Hoewel vaginisme een uitdagende aandoening kan zijn, is het belangrijk om te weten dat er behandelingsopties en ondersteuning beschikbaar zijn. Met de juiste aanpak kunnen vrouwen die hiermee te maken hebben hun seksuele gezondheid en intimiteit herstellen. Aarzel niet om professionele hulp te zoeken als je vermoedt dat je vaginisme ervaart.

 

Lees op deze pagina wat ik voor je kan betekenen.

Over mij

profielfoto naomi hoogenboom

Ik ben Naomi. Ik heb een grote interesse in mentale problemen en seksuele uitdagingen ontwikkeld, doordat ik zelf ook het nodige heb meegemaakt. Met mijn ervaring en kennis ga ik jou helpen je uitdagingen te verwoorden en vorm te geven. Op basis hiervan gaan wij samen (haalbare!) doelen stellen. Samen gaan we kijken wat er ingezet kan worden om deze doelen te bereiken.

Het is jouw reis en ontdekkingstocht en ik zou dankbaar zijn als ik een stukje met je mee mag lopen.

Gerelateerde artikelen

10 Tips voor omgaan met seksuele onzekerheid

10 Tips voor omgaan met seksuele onzekerheid

Seksuele onzekerheid kan een grote invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en intieme relaties. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent in dit gevoel en dat er manieren zijn om ermee om te gaan. In dit artikel bied ik 10 praktische tips die je kunnen helpen bij het overwinnen van seksuele onzekerheid en het vergroten van je zelfvertrouwen in de slaapkamer.

lees verder
Het verbeteren van seksuele intimiteit voor koppels na het krijgen van kinderen

Het verbeteren van seksuele intimiteit voor koppels na het krijgen van kinderen

Het krijgen van kinderen is een prachtige en levensveranderende ervaring. Maar het is ook een periode die veel veranderingen met zich meebrengt, vooral als het gaat om de seksuele intimiteit tussen koppels. De vermoeidheid, tijdsdruk en veranderingen in het lichaam van de vrouw kunnen een tol eisen op het seksleven van koppels. Gelukkig zijn er manieren waarop stellen hun seksuele intimiteit kunnen verbeteren en een bevredigend seksleven kunnen herstellen na het krijgen van kinderen. In dit artikel zal ik enkele van deze strategieën verkennen en praktische tips bieden om koppels te helpen bij het herontdekken van hun seksuele verbinding.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin