Home » Blog » Praktische tips » Doelen stellen en doelen bereiken: een praktische gids

Doelen stellen en doelen bereiken: een praktische gids

door | 5 mei, 2023 | Praktische tips

Het stellen van doelen is een belangrijk aspect van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door specifieke doelen te stellen en deze systematisch na te streven, kunnen we ons leven en carrière vormgeven op een manier die voor ons belangrijk is. In dit artikel zullen we kijken naar het SMART-model voor doelen stellen en hoe je dit kunt toepassen om jouw doelen te bereiken.

Wat is het SMART-model?

Het SMART-model is een acroniem voor de vijf kenmerken die een doel effectief maken: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Door deze vijf kenmerken te integreren in de formulering van je doelen, maak je ze duidelijk en gericht, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te bereiken.

Laten we elk van deze vijf kenmerken in meer detail bekijken:
S – Specifiek Een doel moet specifiek zijn en niet vaag of breed. Een specifiek doel helpt je om je te concentreren op de essentie van wat je wilt bereiken. Het beantwoordt de vraag “Wat wil ik bereiken?” en biedt duidelijkheid en focus.
M – Meetbaar Een meetbaar doel is een doel waarvan de voortgang kan worden gemeten. Het beantwoordt de vraag “Hoe weet ik dat ik mijn doel heb bereikt?” en geeft aan hoe je jouw succes zult meten.
A – Acceptabel Een doel moet acceptabel zijn, wat betekent dat het zinvol moet zijn en passen bij jouw waarden en overtuigingen. Als een doel niet acceptabel is, zal je er niet genoeg motivatie voor hebben om het te bereiken.
R – Realistisch Een doel moet realistisch zijn en haalbaar. Het beantwoordt de vraag “Is dit doel mogelijk te bereiken?” en is gebaseerd op jouw vaardigheden, middelen en beperkingen.
T – Tijdsgebonden Een doel moet een specifieke deadline hebben om het te bereiken. Dit creëert een gevoel van urgentie en dwingt je om je te concentreren op wat belangrijk is. Het beantwoordt de vraag “Wanneer wil ik mijn doel bereiken?”.

Nu we deze vijf kenmerken hebben besproken, laten we eens kijken hoe je ze kunt toepassen bij het stellen van doelen.

Maak je doelen specifiek

Een specifiek doel helpt je om je te concentreren op wat belangrijk is. In plaats van een vaag doel zoals “Ik wil mijn carrière verbeteren”, zou je een specifiek doel kunnen stellen, zoals “Ik wil promotie maken binnen mijn bedrijf naar de positie van teamleider”.

Zorg dat je doelen meetbaar zijn

Het is belangrijk om je doelen te kunnen meten om de voortgang te volgen. Bijvoorbeeld, als je wilt afvallen, kan je een meetbaar doel stellen om 5 kilo te verliezen in de komende twee maanden.

Zorg dat je doelen acceptabel zijn

Je doelen moeten passen bij jouw waarden en overtuigingen om je gemotiveerd te houden. Als je bijvoorbeeld een doel stelt om elke dag twee uur te gaan hardlopen, maar je haat hardlopen, dan zal je waarschijnlijk niet gemotiveerd zijn om dit doel te bereiken. Stel doelen die aansluiten bij jouw interesses en passies.

Maak je doelen realistisch

Een doel moet haalbaar zijn op basis van jouw vaardigheden, middelen en beperkingen. Als je een doel stelt dat onmogelijk te bereiken is, kan dit leiden tot frustratie en demotivatie. Stel doelen die uitdagend zijn, maar ook haalbaar.

Zorg dat je doelen tijdsgebonden zijn

Een deadline geeft focus en zorgt voor een gevoel van urgentie. Door een specifieke datum te stellen voor het bereiken van jouw doel, kan je jezelf motiveren om te werken aan de stappen die nodig zijn om dit te bereiken. Bijvoorbeeld, als je een boek wilt schrijven, kan je jezelf een deadline geven om de eerste versie af te hebben binnen zes maanden

Door het SMART-model te gebruiken bij het stellen van doelen, kan je een duidelijk en gericht plan maken om je doelen te bereiken. Hier zijn nog enkele tips om je te helpen bij het stellen en bereiken van jouw doelen:

  1. Schrijf je doelen op
    Door je doelen op te schrijven, maak je ze concreet en geef je ze meer betekenis. Schrijf ze op een plaats waar je ze regelmatig kunt zien, zoals op een whiteboard in je kantoor of als achtergrond op je telefoon.
  2. Maak een actieplan
    Een actieplan is een gedetailleerd stappenplan om jouw doel te bereiken. Dit kan helpen om je doelen op te breken in kleinere, meer haalbare stappen en om te zien welke stappen je moet zetten om je doel te bereiken.
  3. Vier kleine successen
    Het bereiken van kleine mijlpalen op weg naar jouw doel kan helpen om je gemotiveerd te houden en je vooruitgang te vieren. Zorg ervoor dat je deze kleine successen viert en waardeert.
  4. Wees flexibel
    Soms kunnen omstandigheden veranderen en moet je jouw doelen bijstellen. Wees niet bang om je doelen aan te passen als dat nodig is en wees niet te hard voor jezelf als dingen niet volgens plan verlopen.

Over mij

profielfoto naomi hoogenboom

Ik ben Naomi. Ik heb een grote interesse in mentale problemen en seksuele uitdagingen ontwikkeld, doordat ik zelf ook het nodige heb meegemaakt. Met mijn ervaring en kennis ga ik jou helpen je uitdagingen te verwoorden en vorm te geven. Op basis hiervan gaan wij samen (haalbare!) doelen stellen. Samen gaan we kijken wat er ingezet kan worden om deze doelen te bereiken.

Het is jouw reis en ontdekkingstocht en ik zou dankbaar zijn als ik een stukje met je mee mag lopen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin